Heb je last van acne? Ik kan je daarbij helpen!

Pukkeltjes, puistjes, we hebben er allemaal wel eens last van. De een is er meer mee belast dan de ander. Bij degene die er vaak of altijd last van heeft, kan het psychologische effect groot zijn. Misschien ben jij wel iemand die met acne belast is. Ik kan je helpen! Met een specialisatie acne, regelmatige nascholing en een flinke dosis ervaring van 10 jaar kunnen we er samen voor zorgen dat jouw huidconditie verbetert. Met de nadruk op samen. Als je het behandelplan volgt wat we samen opstellen, zal je huidconditie verbeteren. Er zijn hierbij geen garanties. De oorzaak van acne kan namelijk met een heel aantal factoren te maken hebben.. Daarover kan je meer lezen door op de links te klikken in onderstaande tekst.

Vormen van acne:

Klik op de namen voor meer informatie

  • Acne vulgaris/ Acne in puberteit: Acne vulgaris (gewoon) is de medische term en bekendste vorm van acne, namelijk ‘jeugdpuistjes’. Dit kombt dus voor in de puberteit bij vrijwel iedereen. Bij een ieder in meer of mindere mate. Het heeft niets te maken met slechte hygiëne of slechte verzorging van de huid, wel alles met de hormoonveranderingen in het lichaam. Acne vulgaris ontstaat rond de leeftijd van 12 jaar en dooft vaak rond de leeftijd van 25 jaar.
  • Acne conglobata: Deze zeer ernstige vorm van acne komt voornamelijk bij mannen voor en blijft vaak lang na het 20e levensjaar bestaan. De ontstekingen zijn vele malen heviger dan bij Acne vulgaris. De gebieden waar deze vorm van acne zich vooral bevindt, zijn de schouders, borst en rug. Kenmerkend zijn de grote onderhuidse knobbels door ineen vloeiing van meerdere ontstekingsinfiltraten en abcessen die gevuld zijn met pus. Deze zullen uiteindelijk genezen, maar laten vaak een ontsierend litteken achter, soms zelfs met keloïd vorming. Deze vorm van acne moet behandeld worden door een dermatoloog.
  • Acne fulminans(bliksem): Dit kenmerkt zich vooral door zeer pijnlijke zweren, met overhangende randen waarbinnen de huid lijkt te versmelten. Deze heftige (en gelukkig zeldzame) vorm van acne begint heel plotseling. De afwijkingen van de huid lijken erg op die van Acne conglobata. Het grote verschil met Acne conglobata is dat de patiënt ook ziek is. Gewichtsverlies, koorts en gewrichts-en spierpijnen kunnen optreden. De oorzaak van Acne fulminans is onbekend. Behandeling gebeurt door een dermatoloog.
  • Acne keloïdalis: Bij deze vorm van acne zijn de haarzakjes ontstoken. Het bestaat uit rode, kleine bultjes op ‘behaarde gebieden’, vooral op het achterhoofd en in de nek. Deze bultjes irriteren en jeuken. Aan deze ontstekingen kun je littekens overhouden. Kleine littekens worden bij elkaar een groot litteken. Ernstige litteken vorming wordt keloïd genoemd. Meestal wordt deze vorm van acne gezien bij jongvolwassen negroïde mannen. Wat de ontstekingsreactie veroorzaakt is onbekend. Het kan wel verergeren doordat de haartjes te kort worden afgeschoren en bij het dragen van schurende kleding. Behandeling gebeurt door een dermatoloog. Om de littekens te verwijderen kunnen ze operatief verwijderd worden of door middel van laser behandelingen.
  • Acne tarda/volwassenenacne: Acne tarda komt over het algemeen voor in de puberteit, namelijk acne vulgaris. Toch krijgen veel volwassenen in een bepaalde periode van hun leven last van acne. Bij acne tarda gebeurt dit bij 20% na het 25e levensjaar, de overige 80% heeft al last van acne en is het nog steeds aanwezig na het 25e levensjaar. De oorzaak hiervan is vaak niet helemaal duidelijk. Bij ernstige vormen van late acne kan er soms sprake zijn van een verstoring van de hormoonbalans, maar dat komt niet vaak voor. Acne tarda komt veel vaker bij vrouwen voor dan bij mannen.
  • Acne excoriee des jeunes filles: Deze vorm van ‘acne’ komt vooral voor bij meisjes die zo geobsedeerd raken door acne dat ze ieder pukkeltje uitknijpen of openkrabben. Dit gebeurt ook vaak terwijl er niet eens een pukkeltje zit. Er wordt constant geplukt en gepeuterd waardoor (diepe) littekenvorming ontstaat en er meer ontstekingen in de huid komen. Bij mildere vormen is deze vorm van acne een slechte gewoonte die afgeleerd kan worden. Maar vaak schuilt er een psychosociaal probleem achter en moet er een psycholoog aan te pas komen.
  • Acne inversa(hidradenitis): Dit is een chronische, ernstige vorm van acne die gelokaliseerd is in de lichaamsplooien, vooral de oksels en de liezen. De term ‘hidradenitis suppurativa’ wordt ook veel gebruikt voor dezelfde aandoening. Dit betekent letterlijk ‘etterende zweetklierontsteking’. De oorzaak is nog onbekend. Deze factoren zouden er wel mee te maken kunnen hebben: hormonale factoren, bacteriën, overgewicht, erfelijke factoren, ziekte van Crohn of roken, zweten, warmte, stress, vermoeidheid, strakke kleding en wrijving. Behandeling gebeurt door een dermatoloog, plastisch chirurg of laser behandelingen.

Dermatotaal behandelt Acne vulgaris, Acne tarda en Acne rosacea. Deze vormen van acne kunnen zeer goed behandeld worden! Voor meer uitleg en het behandelplan, klik op deze link: ‘acnebehandelingen’.

Of neem contact op, bel/app of mail naar 0646103040 of mail@dermatotaal.info of boek meteen online een afspraak.

Naar de behandeling Afspraak maken