Mijn handen + Dermalogica + jouw huid =

De perfecte formule voor een gezonde huid

Thuistips voor een zuivere huid.

Wat te vermijden als je een acne-gevoelige huid hebt:

Vermijd geraffineerde suikers

Een snelle stijging van het glucosegehalte (suiker) in je bloed heeft een negatieve invloed op acne. Door deze suikerpiek wordt de aanmaak van insuline gestimuleerd. De insuline stimuleert de productie van androgenen (mannelijke hormonen), waardoor de talgproductie verhoogt. Een verhoogde talgproductie zorgt op zijn beurt voor een toename van acne. Enkelvoudige koolhydraten zorgen voor deze snelle stijging van het glucosegehalte in het bloed. In suikerrijke drankjes, wit brood en snacks (bijv. chips) zitten onder andere enkelvoudige koolhydraten.

Vermijd zuivelproducten

Uit onderzoek blijkt dat acne verergert bij het eten en/of drinken van veel melkproducten. Het gaat dan vooral om de groeihormonen in de melk. Het kunnen echter ook de eiwitten in de melk zijn of de invloed van melk op het snelle stijgen van het glucosegehalte in het bloed die reactie geven op de huid. Vreemd genoeg is uit onderzoek gebleken dat karnemelk en halfvolle melk acne nog meer kan verergeren dan volle melk.

Vermijd voedsel met jodium

Vermijd voedsel, vitamine supplementen, sportdrankjes etc. die jodium bevatten: 

 • Zout met jodium
 • Zeevissen
 • Zeewier/ zeewiertabletten (vaak ter ondersteuning voor de schildklier)
 • Fastfood

Chocolade en vet voedsel zullen, behalve als ze zout met jodium bevatten, de acne niet verergeren. 

Vermijd voedsel met androgenen (hormonen)

Vermijd voedsel met androgenen. Deze zijn te vinden in

 • pinda's
 • pinda olie (arachide olie)
 • pindakaas 
 • maïs olie 
 • tarwekiemen
 • schelpdieren
 • orgaanvlees (lever, zwezerik, hart)

Deze bevatten hormonen die acne kunnen verergeren.

Zwemmen

Voor de grage zwemmers:

De meeste zwembaden gebruiken desinfectanten die jodium en chloor bevatten. Dit kan in het water achterblijven en de huid irriteren en uitdrogen. Veel zwemmers ervaren dat de combinatie van warm en vochtig weer en het zwemmen in zwembaden met chloor voor flinke acne uitbraken kan zorgen.

Niet krabben en knijpen

Het is ontzettend belangrijk om niet te krabben, te knijpen of te voelen aan de huid! Je moet je bedenken dat er zich altijd bacteriën op je vingers en handen bevinden. En onder je nagels vieren bacteriën altijd groot feest. Dus iedere keer als je je gezichtshuid aanraakt activeert de acnegevoelige huid. Als je korstjes open krabt heb je grote kans dat er bacteriën in je huid komen waardoor de huid kan infecteren, tevens verstoor je bij het openkrabben van een korstje het genezingsproces van de de huid, waardoor er een litteken kan ontstaan. Knijpen in een papel (een ontsteking die alleen nog maar rood is, zonder 'witte kop') kan een behoorlijk grote ontsteking worden die voor littekenweefsel zorgt, niet aankomen dus! Blijf ook van een 'witte kop' af, de pus is eigenlijk globaal gezegd een combinatie van talg, witte bloedcellen en bacteriën. De witte bloedcellen zijn de 'reddingsbrigade' van de huid, deze komen aangesneld bij een beschadiging van de huid. Een heel goed teken dus, dit proces moet je niet verstoren. Alleen een specialist kan deze bekwaam behandelen. Als je er niet aankomt, geneest de huid vele malen sneller en is de rode vlek ook veel sneller weg. 

Als ervaringsdeskundige kan ik je vertellen dat als je niet krabt, knijpt en voelt, de acne zeer snel rustiger wordt!

Wat kan je dan wel doen?

Behandel de ontsteking 2x per dag 5 minuten per keer met ijs. 

Anticonceptiemiddelen

Er zijn veel soorten anticonceptiemiddelen op de markt. De meeste middelen bevatten hormonen. Oestrogenen (vrouwelijke hormonen) en androgenen (mannelijke hormonen). In het ene middel overheersen de androgenen en in het andere overheersen de oestrogenen. Het is bij een acnegevoelige huid van belang dat de oestrogenen overheersen. Androgenen zullen de acne bij een acnegevoelige huid verergeren. Overleg met je huisarts welk middel het beste bij jou past.

Wat helpt acne te voorkomen en te bestrijden:

Slaap

Zorg dat je genoeg slaap krijgt en verlaag je stresslevel. Stress zorgt ervoor dat het lichaam meer testosteron aanmaakt dan gebruikelijk. Bij grotere hoeveelheden van dit hormoon komt er een enzym vrij die ervoor zorgt dat de 'goede' testosteron wordt omgezet in de agressievere vorm en voor iemand die gevoelig is voor acne zal het de talgproductie verhogen, wat zal leiden tot verstoppingen.

Gezonde onbewerkte voeding

Een uitgebalanceerd dieet zou je een behoorlijk eind kunnen brengen in het voorkomen van huidproblemen. Eet geen vlees en zuivel dat volgepompt is met hormonen. Groente en fruit kunnen de kans op ontstekingen en acne uitbraken verkleinen.

Voeding die acne helpt voorkomen en bestrijden:

 • rode bietensap
 • appelstroop (pak dan wel de versie waar ook rode bietensap in verwerkt is)
 • onbewerkt vlees
 • kip en kalkoen
 • volkorenbrood, zuurdesembrood en speltbrood
 • vis dat rijk is aan Omega-3 en selenium zoals zalm, sardientjes en tonijn
 • cranberries (werken bloedzuiverend)
 • sinaasappels, mandarijnen, grapefruit en citroenen
 • broccoli, paprika, wortel, spinazie, zoete aardappelen, papaja, avocado’s en tomaten
 • groene en donkergroene bladgroenten, zit boordevol vit. A en calcium.
 • brandnetelthee
 • bronwater

Parfumvrije wasmiddelen en geen wasverzachter gebruiken

Gebruik parfumvrije wasmiddelen. Parfum kan de huid irriteren. Gebruik ook geen wasverzachter. Het wasachtige laagje kan porieverstoppend zijn.

Vaker beddengoed wassen

Was wat vaker je beddengoed, in het bijzonder je kussensloop. Of leg iedere dag een schone handdoek op je kussen. Dit i.v.m. de bacterievorming. 

Kaart
Opbellen
E-mail
Info